Smaki przeszłości nas łączą

Obecnie „dawna wieś” niemalże nie istnieje, a życie na wsi bardzo zbliżyło się do miejskiego. Są jednak miejsca, gdzie miniona wieś żyjąc nowym życiem ukazuje przeszłość. Młodzi ludzie, uczestnicy projektu, „osadzali” w naszej teraźniejszości historię tym razem w dziedzinie kulinarnej.  

 

 

Pani Elżbieta Starzak rozpoczęła warsztaty w Galerii „Barak”, gdzie wspólnymi siłami, burzą mózgów określaliśmy co znaczy dziedzictwo kulturowe i zastanawialiśmy się dlaczego jest ono współcześnie tak bardzo ważne. To było zasadne nawiązanie do tematyki warsztatów, bo wędrując w czasie i przestrzeni historycznej, można poznawać kulturę i uczyć się korzystać z jej dorobku.

Bardzo miłym wydarzeniem było wspomnienie z uczestnictwa pani Elżbiety w uroczystej gali finałowej „Osobowość roku 2020 w kategorii KULTURA w powiecie przeworskim”, która odbyła się 15 lipca w G2A Arena w Jasionce. To uznanie wspaniałych zasług również w dziedzinie edukacji kulturowej. Mieliśmy wyjątkowy zaszczyt złożyć serdecznie gratulacje pani Elżbiecie tutaj, w naszej Małej Ojczyźnie, „W Międzyczasie”. Były owacje na stojąco!

OSOBOWOŚĆ ROKU 2020 – JUŻ PO GALI! – Międzyczas – Cieplice (wmiedzyczasie-cieplice.pl)

W „Leksykonie podkarpackich smaków” są umieszczone produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych, których autorką jest pani Ela. O zupie dziadowskiej i jagodziankach, ich charakterystyce, pochodzeniu i historii, fragmenty tekstów przytoczyła pani Małgorzata Leja, koordynator projektu.

 

Po tak ważnym wprowadzeniu przeszliśmy do działania i tu się zaczęło… Mozolne wyrabianie ciasta drożdżowego, jego rośnięcie i formowanie bułeczek nadziewanych jagodami, a po ponownym rośnięciu – wypiekanie. W kuchni Międzyczasu cały czas praca wre, było więc obieranie ziemniaków, krojenie ich w kostkę, wyrabianie ciasta do klusek „dartych” i gotowanie zupy.

Należało też zadbać o stanowiska pracy, przygotowanie stołu, a w międzyczasie wokół roznosiły się wyjątkowe zapachy. Przy wspólnym stole połączyły nas smaki przeszłości i przypomniały się zasady savoir vivre, zawsze bardzo ważne.

Przepisy smaków przeszłości można znaleźć tutaj:  CO DO GARNKA WŁOŻYĆ – Międzyczas – Cieplice (wmiedzyczasie-cieplice.pl)

 

Od początku warsztatów młodzi współpracujący przy wspólnym stole wiedzieli, że poszukujemy wśród nich uczestnika „Godnego naśladowania” i taki tytuł otrzymał Hubert. Gratulujemy!

Na podsumowanie zadbaliśmy o obiadek dla 40 królików. Na łące zbieraliśmy dla nich koniczynę, a do obsługi taczek ją transportujących, ustawiała się kolejka. Wspólne rozmowy, zespołowe działanie i pobudzanie aktywności, to przecież nasza projektowa specjalność.

Pani Elżbiecie, znakomitej Osobowości dziękujemy za to, że ukazuje nam ważne elementy naszej przeszłości, że wspólnie możemy doświadczać i się uczyć. Po raz kolejny okazało się, że ukierunkowana na pozytywne emocje nauka, również na wakacjach jest ulubioną formą spędzania czasu i daje młodym radość.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *