„Wielka piątka” w kuchni

W tej kuchni liczy się doświadczanie polisensoryczne, czyli „wielozmysłowe”. Przy tak ciekawej kulinarnej praktyce nie łatwo jest utrzymać zmysły na wodzy.

 

Każdy kto tylko mógł chłonął wzrokiem, kto chciał zachwycał się widokiem barw smakołyków, dotykał różnorodnych „faktur” jedzenia, chrupał, wąchał potrawy i przyprawy, analizował pokarmy słodkie, słone, gorzkie, pikantne, kwaśne i … smakowite.

Pani Elżbieta Starzak opowiadała interesujące historie powiązanie z dawną polską kuchnią, staropolskim jedzeniem, zwłaszcza w wiejskiej zagrodzie. Tu łączyła się nasza przeszłość z czasem współczesnym i tworzyliśmy wspólnie kolejny MOST. Pani Ela mówiła o walorach i przewadze mleka koziego nad krowim, znaczeniu owoców i warzyw w codziennej diecie oraz o podpłomyku, prastarym prostym placku, nazywanym czasami „polską pizzą”. Przy tym kulinarnym przedsięwzięciu, wielości smaków i zapachów, miksowaniu koktajli, formowaniu podpłomyków i serowych kulek, działo się coś, co tutaj „W Międzyczasie” jest unikatowe. Bo w kuchni pani Elżbieta ma jeden sprawdzony i niepowtarzalny przepis! On robi tu furorę – to tworzenie niepowtarzalnego klimatu i dobrej atmosfery. Tutaj „wielka piątka”: wzrok, dotyk, smak, węch i słuch grały w jednej drużynie. A wyjątkowa atmosfera i jakość działania to wartości dodane kulinarnego spotkania „Budzenia zmysłów” w kuchni.

I jeszcze jeden wyrafinowany smak wśród głodomorów relacji panował tu niepodzielnie – smak radości.

Pani Elżbiecie z serca podziękowaliśmy za to, co z wielkim zaangażowaniem, pasją i smakiem przekazywała uczestnikom warsztatów. Okazuje się, że czasem, aby pobudzić w kuchni zmysły nie trzeba mieć wyszukanych składników, ale dobrą intuicję, być uważnym i – co najważniejsze – gotować z sercem! Tego uczyła pani Ela nie tylko na teraz, na jeszcze wakacyjny czas, ale też na całe życie.

Bardzo dziękujemy paniom Kasi, Danusi, Agnieszce, Bogusi i Ani, za to, że były ogromnym wsparciem przy „budzeniu zmysłów” w zagrodowej kuchni.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *